رویداد مستندسازان علمی
کیت هنری: کیت هنری: رویداد مستندسازان علمی به بهانه زادروز تولد دیوید آتنبرو با پیشنهاد نامگذاری روز تولد آتنبرو به نام روز جهانی مستندسازان علم و طبیعت در تقویم جهانی اجرا شد.
به گزارش کیت هنری به نقل از روابط عمومی گروه سینمایی هنروتجربه، رویداد «مستندسازان علمی» همزمان با سالروز تولد دیوید آتنبرو، نویسنده، تهیه کننده، کارگردان و مستندساز مشهور بریتانیایی به همت کرسی ترویج علم یونسکو در ایران با همکاری انجمن ترویج علم ایران توسط گروه «هنروتجربه» روز گذشته جمعه ۲۱ اردیبهشت در موزه سینما اجرا شد.
اسماعیل میرفخرایی، رامین حیدری فاروقی، حامد شکیبانیا، عرفان خسروی میهمانان این رویداد بودند که مدیریت آنرا سیاوش صفاریان پور برعهده داشت. اکران مستند علمی «کاپیتان من» به کارگردانی سیاوش صفاریان پور و تهیه کنندگی بهرام رادان از برنامه های این رویداد بود.
صفاریان پور در آغاز این رویداد اظهار داشت: از همان روز که گونه انسان خردمند روی زمین قدم گذاشت و بارقه هوشمندی در ذهن او روشن شد، خردمندی و قصه گویی دست در دستان هم نهادند تا ما به موجوداتی بدل شویم که توانایی زیستن فراتر از زمان خود و در دل اعصار را به دست آوریم. از همان اولین روزها با همان اولین ابزارها ما داستان های خود، تجربیات خود و یافته های خودرا مستند کردیم و به آن دوام بخشیدیم.
وی افزود: ما امروز بر دوش و در آغوش تجربه های مستند شده و قصه های روایت شده آنها ایستاده ایم که می توانیم کمی دورتر را کمی بهتر ببینیم. سنت انتقال دانش و تجربه و خردمندی به مدد قصه گویی که شاید بی اغراق ذات و ماهیت انسان را بیش از هر صفت و توصیف دیگری توضیح دهد، امروز اوج بروز آنرا در کار و فعالیت مستندسازان جهان علم و طبیعت می بیند. اگر روزی بستر رسانه ای ما دیوار غارها بود و عصاره رنگ گیاهان، امروز به مدد انقلاب های متوالی علم و تکنولوژِی، به هزار و یک ابزار برای ثبت و روایت مجهزیم اما در پس این توان فنی، همان روح کنجکاو و قصه گوی ماست که جزع می کند. در بین این نسل از میراث داران سنت قصه گویی قصه جهان، دیوید آتنبرو نمونه ای یگانه است که عمر پربارش نه فقط نسل های متوالی را با دانش و خرد جهانی که در آن زندگی می نماییم آشنا کرده که ماهیت قصه گویی و روایت این داستان ها را نیز تغییر داده است.
عرفان خسروی، یکی از کارشناسان حاضر در این رویداد، عنوان کرد: آتنبرو مورد خاصی در تاریخ بشر است که می توان او را با پلینی کبیر نویسنده «دانشنامه تاریخ طبیعی» در ۲ هزارسال پیش مقایسه کرد که کتاب او تا سده های بعد هم به عنوان منبع و مرجع مورد توجه قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: در دوره ما آتنبرو همچون کسانی است که در آینده ماندگار خواهد شد و او را با چنین اشخاصی مقایسه خواهند کرد. شاید به تعبیر بسیاری از دوستان آتنبرو کسی باشد که در زمان و مکان مناسب قرار گرفته و بدین واسطه توانسته است، موقعیتی به دست بیاورد.
پس از این حیدری فاروقی اظهار داشت: وقتی درباره ی چیزی سخن می گوییم ۲ حالت دارد اول این که به تقدیر اندیشه و آگاهی پرداخته ایم که خوشحال کننده است. اما در شکل دیگر چون بار اندیشه و آگاهی را از دوش خود برمی داریم آن موضوع در مخاطره از میان رفتن قرار می گیرد. استمرار در کار، زمان و مکان مناسب که درباره ی آنتبرو به آن اشاره شد شاید این موارد اختیار را از ما بگیرد، اما بزرگ ترین مطلب این است که ما چگونه می توانیم با واقع شدن در شرایط، کیفیات خودرا افزایش دهیم. آگاهی را به عرصه عمومی ببریم، برای مفاهمه توجه ایجاد نماییم، تداعی و تعمیم پذیری را ممکن نماییم و به حافظه جمعی مراجعه نماییم و در آن حاضر باشیم.
وی افزود: سینمای مستند آگاهی را به عرصه عمومی و در دسترس قرار می دهد و ما را تشویق می کند که حساس باشیم و بدانیم اگر از مرگ آگاهی سخن می گوییم معنای استعاری آن زادآگاهی است به مفهوم آنکه چطور این حیات محقق شده است.
شکیبانیا نیز عنوان کرد: کار آتنبرو رسیدن به شکوه و عظمت و نمایش آگاهی است و درام اقتضائات خودرا دارد. این نمایش به سامان آگاهی در حوزه عمومی است و پژوهشکده نیست. تعدادی از فیلم های مستند در گذر زمان هرچه بیات می شود ارزشمندتر می شود. تعدادی از اطلاعات در گذر زمان از بین می رود و این مستندها می تواند به عنوان مرجع و منبع استفاده گردد. برخی فیلم های مستند ستاره دارند و برخی نه. فیلم های آتنبرو ستاره ندارند و ستاره همیشه نماینده گروهی است که اگر نباشند این کار ساخته نمی شود اما آثار آتنبرو اینطور نیست. آتنبرو نماینده تفکری است که باید برای نشان دادن تلاش همه هزینه کرد و این دیده شدن نیاز به صبر و ذهن باز دارد.
وی افزود: پیشنهاد یک روز جهانی برای مستند به یونسکو آن هم روز تولد آتنبرو به نظر من یک مبارزه است تا یادمان باشد باید بودجه و حمایت باشد تا آثار درخشان تولید شود.
در انتهای این مراسم اسماعیل میرفخرایی شمع نود و هشتمین سالگرد تولد دیوید آتنبرو را خاموش کرد.
منبع: artkit.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب