ArtKit کیت هنری

چرا تهران یک تکیه برای تعزیه ندارد؟!

چرا تهران یک تکیه برای تعزیه ندارد؟! به گزارش کیت هنری، محسن هاشمی یکی از اعضای گروه تعزیه «شبیه واقعه» از عدم وجود تکیه های تخصصی در شهرها و به ویژه پایتخت انتقاد کردو اضافه کرد: در پایتخت کشورمان یک تکیه برای تعزیه نیست درحالی که اگر تعزیه برای اروپا بود مثل فوتبال در دنیا فراگیرش می کردند.


به گزارش کیت هنری به نقل از روابط عمومی حوزه هنری؛گروه تعزیه «شبیه واقعه» که مقام نخست فستیوال تئاتر صحرایی تونس را کسب کردند از طرف رییس و مدیران حوزه هنری طی مراسمی مورد تجلیل قرار گرفتند.
فستیوال تئاتر صحرایی تونس اردیبهشت ماه سال جاری در حالی با حضور گروههای نمایشی از ۲۲ کشور دنیا که هر کدام دارای مکتب و سبکی شناخته شده در دنیا همچون ایتالیا، اسپانیا، لبنان، سوئد، سوریه، عراق و… هستند انجام شد که یک شرکت کننده ویژه داشت؛ یک گروه تعزیه و شبیه خوانی از کشورمان که به عنوان نماینده ایران در این فستیوال شرکت کرده بود و توانست با اجرای تعزیه «شبیه واقعه» رتبه نخست فستیوال را از آن خود کند.
در این نمایش میدانی که برمبنای تعزیه حربن یزید ریاحی و سرگذشت ایشان در واقعه کربلا ساخته و اجرا شد، برخی از هنرمندان برجسته شبیه خوان قم و ایران همچون سید محسن هاشمی، ابوالفضل صابری، سید محمد رضا امینی، علیرضا سعیدی، محسن آقا حسنی و محمد حسین عرب قمی به ایفای نقش پرداختند.

عصر روز گذشته ۷ خرداد ماه طی مراسمی از این گروه افتخار آفرین هنرهای نمایشی کشور با حضور محمد مهدی دادمان رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی، کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، علی فروزانفر معاون هنری حوزه هنری، جواد فلاحتی کارگردان تعزیه «شبیه واقعه» و جمعی دیگر از عوامل این گروه تعزیه در سالن طاهره صفارزاده حوزه هنری تجلیل شد.

کوروش زارعی به عنوان آغازگر این مراسم با اشاره به اینکه حوزه هنری تعزیه را یکی از مهم ترین گونه های نمایشی اصیل می داند که باید احیا شود، اظهار داشت: گروه تعزیه «شبیه واقعه» با کارگردانی و سرپرستی جواد فلاحتی به نمایندگی از هنرهای نمایشی جمهوری اسلامی ایران، گروهی است که سال ها با حوزه هنری همکاری داشته است و توانست حضوری موفق و درخشان داشته باشد. این مراسم به پاس اجرای خوب و موفقیتی که کسب شده است، برگزار می گردد.

ایشان در ادامه ضمن اشاره به این که هنر موسیقی در اجرای موفق این گروه تاثیر به سزایی داشت، اظهار داشت: تعزیه بگونه ای اپرای مذهبی است که می تواند مفاهیم و محتوای مذهبی، روایی و معرفتی ما را برای مخاطب خود حتی مخاطب ناآشنا به زبان فارسی بیان می کند.

زارعی ضمن اشاره به فیلم هایی که از اجرای این گروه تعزیه در تونس ابتدای مراسم تجلیل به نمایش درآمد اضافه کرد: در اجرای این تعزیه ما شاهد اجرای قطعه های موسیقی بی نظیری هستیم که به یاری متن اصلی آمده و به درک بهتر مخاطب از معنی و مفهوم لحظه به لحظه اجرا کمک می نماید.

دنیا واقعا تشنه ی شنیدن این حرف های حقیقتا نو هست
محمدمهدی دادمان رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی نیز با حضور در مراسم تجلیل از گروه تعزیه «شبیه واقعه» اظهار داشت: به عزیزانی که برای هنر ایرانی و هنر دینی این موفقیت را کسب کردند، تبریک می گویم. نخستین توفیق گروه شما و زحماتی که آقای زارعی و دیگران کشیدند این است که موفق شدید به زبان هنر گوشه ای از زندگی سید و سالار همه عالم و همه شهیدان تاریخ را برای جامعه ای که شاید کمتر این فرصت را پیدا کرده مواجهه مستقیم داشته باشد بیان کنید.

وی با اشاره به اینکه شاید باید محضر علما و اساتید باشیم تا آنها در منقبت و منزلت این کار بزرگی که بر دوش شما قرار گرفت، سخن بگویند، اظهار داشت: به عنوان یک بچه هیئتی و یک امام حسینی از شما تشکر می کنم. در روایات دوده ما مکرر آمده است که اگر فضائل ما را بیان کنید، فراگیر و همه گیر می شود.

وی ادامه داد: دنیا واقعا تشنه شنیدن این حرف های حقیقتا نو است. آن چیزی که در مجلس حر در تعزیه ها می بینیم ممکنست برای ما که از سه یا چهار سالگی در جلسات روضه سیدالشهدا بودیم یک روضه آشنا باشد که با آن مانوسیم و با آن اشک می ریزیم و عاشقی می نماییم، اما این یک اتفاق بزرگ انسانی است که دنیا ندیده و نشنیده و چه بهتر که از زبان هنر بیان شود. و بهتر از آن از زبان هنری که در ذاتش می تواند بیان کننده خوب فضائل و قصه ها باشد.

دادمان افزود: تعزیه بصورت ذاتی و بدون این که بخواهد چیزی به آن عارض شود به مکتب دوده گره خورده است. شاید از روز اولی که در عرصه هنری در خدمت شما بودم آقای زارعی بتوانند شهادت بدهند که همه تلاش ما مثل قبل این بوده که بتوانیم به این عرصه کمک نماییم تا رشد و تعالی پیدا کند. از جهت کمی، کیفی، از جهت ارتباط با مخاطب و از جهت ابعاد تخصصی، محتوایی و مضمونی تا جایی که بتوانیم و از عهده ما بربیاید بر این عهد و وظیفه هستیم.

دادمان در آخر با اشاره به اینکه گسترش و رشد هنر تعزیه، گسترش رشد هنر آیینی و هنر اهل بیتی ما است، اظهار داشت: از شما تشکر می نماییم و قدردان این زحمات شما هستیم، ان شالله باز هم توفیق داشته باشیم گوشه ای از این کار را بر عهده بگیریم و امیدواریم باز هم از این دست اتفاقات خوب بیفتد.


غنای تعزیه یکبار دیگر اثبات شد
علی فروزانفر معاون هنری حوزه هنری نیز در این مراسم تجلیل در سخنانی کوتاه ضمن تقدیر از زحمات این گروه موفق هنر تعزیه اظهار داشت: برای جوامع عربی، تئاتر خیلی مهم است و در عین حال صحرا هم برایشان معنا دارد. پس چنین جشنواره ای برای جامعه عرب خیلی مهم است.

وی ادامه داد: یک دفعه دیگر غنای هنری که خودش را با نام دوده متبرک می کند، برایمان آشکار شد.

او در آخر اظهار داشت: همیشه بدنبال این هستیم که هنر تعزیه را در عرصه هنری حمایت نماییم و زمینه گسترشِ این هنر متعالی را فراهم نماییم.

مهارت هنرمندان ما شرکت کنندگان فستیوال را متحیر کرد
جواد فلاحتی کارگردان و سرپرست گروه «شبیه واقعه» نیز در این مراسم اظهار داشت: فستیوال تئاتر صحرایی تونس با حضور گروههای نمایشی از ۲۲ کشور دنیا که هر کدام دارای مکتب و سبکی شناخته شده در دنیا هستند همچون ایتالیا، اسپانیا، لبنان، سوئد، سوریه، عراق و… برگزار گردید. بدین سان اهمیت بین المللی آن بسیار بالا بود و ما به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در این رویداد حضور یافتیم. گروه ما نخستین گروه نمایشی بود که در قالب تعزیه در این فستیوال شرکت می کرد و همین طور اولین گروه تعزیه و شبیه خوانی بود که در قاره آفریقا به اجرا و معرفی این هنر می پرداخت. خوشبختانه به لطف و عنایت ائمه و معصومین (ع) گروه ما توانست رتبه نخست این فستیوال بین المللی را دریافت کند و در بین هنر تعزیه و هنرمندان پرافتخار آن سربلند باشد. این افتخار را تقدیم به همه هنرمندان تعزیه و تعزیه دوستان می نماییم.

وی ادامه داد: تعزیه در طول سالهای گذشته در محافل بین المللی حضور درخشانی داشته است. در سال ۱۳۶۸ تعزیه با حضور استاد هاشم فیاض بین المللی شد و این حضور بی بدیل تعزیه، سبب درخشش شد.

وی درباره ی اجرای این گروه در کشور تونس اشاره کرد: بغیر از بخشی که در هنرنمایش تعزیه به مسائل دوده علیهم السلام می پردازد که مربوط به مضمون است؛ از حیث فرم این اجرا برای کل فستیوال جالب و جذاب بود.

فلاحتی به اهمیت و جایگاه تعزیه پرداخت و اظهار داشت: در تعزیه شعر، موسیقی، ادبیات، میزانس، رنگ، نور، سوارکاری و هنرهای دیگری وجود دارد که آنرا جذاب کرده است.

وی به حمایت حوزه هنری درباب تعزیه اشاره و اظهار داشت: فکر می کنم جای امیدواری دارد تا بتوانیم تعزیه را به حد خودش که یک نمایش تمام عیار است، برسانیم.

سرپرست این نمایش درباب کیفیت اجرای این تعزیه در فستیوال تونس اظهار داشت: تعزیه برای نخستین بار بود که در بخش مسابقه بین المللی یک جشنواره حضور داشت، درحالی که گروههای نمایشی از اسپانیا، سوئد، الجزایر، المان، سوریه و دیگر کشورها با بهترین گروه ها شرکت کرده بودند و هیئت داوران فستیوال اذعان کردند پس از این اجرا این دغدغه را داشتیم که چگونه می توانیم از این کار تجلیل نماییم.

ایشان در ادامه اضافه کرد: از آنجا که بخش مهمی از اجرای ما و ایفای نقش شبیه خوانان گروه با اسب بود و از فستیوال برای در اختیار دادن تعدادی اسب درخواست کردیم. به هر شکلی این همکاری انجام شد اما نکته کار آنجا بود که مالکین اسب ها بسیار نگران سلامت اسبهایشان بودند و اصرار داشتند که ما با مراقبت از آنها استفاده نماییم. این در حالی بود که وقتی اسب سواری ماهرانه گروه ما را دیدند متوجه شدند که با یک گروه حرفه ای و همه فن حریف روبرو هستند.

موسیقی زنده برگ برنده ما در تونس بود
محسن هاشمی یکی از اعضای گروه تعزیه «شبیه واقعه» نیز با حضور در این مراسم اظهار داشت: اتکا و تکیه همه گروههای شرکت کننده در این فستیوال به موسیقی بود اما گروه «شبیه واقعه» بیش از دیگران به موسیقی توجه داشت چونکه موسیقی زنده روی صحنه داشتیم. این در حالی بود که دیگر گروههای شرکت کننده از اجرای زنده موسیقی بهره نمی بردند.

وی از عدم وجود تکیه های تخصصی در شهرها و به ویژه پایتخت انتقاد کردو اضافه کرد: در پایتخت کشورمان یک تکیه برای تعزیه نیست درحالی که اگر تعزیه برای اروپا بود مثل فوتبال در دنیا فراگیرش می کردند.

این تعزیه خوان با اشاره به اینکه اگر از هر بعدی به تعزیه نگاه نماییم، شاخص و برتر است، با طرح این پرسش که فرق هنرمندان تعزیه با سایر هنرمندان چیست، اظهار داشت: ما به نقشی که بازی می نماییم اعتقاد داریم و با تمام وجود بازی می نماییم و عمل می نماییم.

هاشمی تصریح کرد: بیشتر بانی های تعزیه کارگران و کشاورزان هستند؛ این قشر یک سال کارگری و کشاورزی می کند تا چراغ آنرا روشن کنند.







1402/03/08
14:08:03
5.0 / 5
103
تگهای خبر: بازی , برند , تئاتر , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
ArtKit کیت هنری
artkit.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كیت هنری محفوظ است

كیت هنری

کیتهای هنری