ArtKit کیت هنری
یك سال از مرگ دردناك مهشاد و ریحانه گذشت

روایات، ابهامات و مطالبات حادثه اتوبوس خبرنگاران

روایات، ابهامات و مطالبات حادثه اتوبوس خبرنگاران بیشتر از ۲۰ خبرنگاری که دعوت سازمان حفاظت محیط زیست برای بازدید از پروژه های احیای دریاچه ارومیه را پذیرفته بودند هیچ گاه فکر نمی کردند که ماموریتشان با اتوبوس غیراستاندارد و رایگانی که میزبانشان از کارخانه سیمان تهیه کرده بود، در پیچ یکی از جاده های فرعی شهرستان نقده ناتمام بماند. امروز یک سال از آن روز تلخ گذشت.


به گزارش کیت هنری به نقل از ایسنا، بیش از بیست خبرنگار از رسانه های مختلف کشور حوالی ساعت ۶ بامداد روز چهارشنبه، دوم تیرماه سال ۱۴۰۰ راهی فرودگاه مهرآباد تهران شدند که خویش را به پرواز نیم ساعت بعد به مقصد ارومیه برسانند. پروازی که شروع ماموریتی بود که عنوان تور رسانه ای برای بازدید از پروژه های ستاد احیای دریاچه ارومیه برایش انتخاب گردید و اولین مقصدش بازدید از تونل زاب در شهرستان پیرانشهر بود.
بازدید از تونل باوجود تمام خلاها ایمنی و سهل انگاری هایی که از جانب تیم برگزارکننده وجود داشت، به خیر گذشت و به سلامت به پایان رسید؛ مقصد بعدی سد کانی سیب بود که ظاهرا زمان بازدید از آن مطابق برنامه ریزی انجام شده پیش نرفته بود. بازدیدی که البته هیچ وقت انجام نشد و در میانه مسیر اتوبوس نامناسبی که برای انتقال خبرنگاران به این محل درنظر گرفته شده بود، در جاده ای نامناسب واژگون و منجر به مرگ دو خبرنگار ایسنا و ایرنا یعنی مهشاد کریمی و ریحانه یاسینی و مصدوم شدن دیگر خبرنگاران حاضر در این اتوبوس شد.
از شوک و خشم تا وعده پیگیریتور رسانه ای ستاد احیای دریاچه ارومیه که از ساعت ۶: ۳۰ بامداد همان روز با پرواز از تهران به مقصد ارومیه شروع شده بود، ۱۲ ساعت بعد و حوالی ساعت ۱۸: ۳۰ به مرگ منتهی شد و جامعه رسانه ای کشور را در شوک فروبرد. شوکی که خیلی زود و با انتشار تصاویری از نحوه نشستن عیسی کلانتری، رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست در مقابل خبرنگاران صدمه دیده در این حادثه با خشم هم آمیخته شد و اظهارنظرهای بعدی او هم بر شدت این خشم افزود. او حدود چهار روز پس از حواشی که با نحوه نشستنش بوجود آورده بود، در مصاحبه ای ادعا نمود که« اتوبوس انتخاب شده برای خبرنگاران برای میهمانان ویژه بوده و حتی اگر آقای رئیس جمهوری یا معاون اول هم می آمد، آنرا می آوردند. اتوبوس هیچ مشکلی نداشت و همه ضوابط فنی را داشت و چه کار می کردیم؟ خب راننده در سرازیری آمده و ترمزش خالی کرده است و تصادف اتفاقیست که افتاده است و چه مسئولیتی باید داشته باشیم؟»
رییس وقت سازمان حفاظت محیط زیست به انتقادات مطرح شده درباره نحوه مواجهه و نشستنش در مقابل خبرنگاران بازمانده هم واکنش نشان داده و اظهار داشته بود: «این حرف های مزخرف را بعضی همکاران شما درمی آورند. نحوه نشستن من مثلاً چطور بود؟ نحوه نشستن همیشگی من، همینطور است. چه عذرخواهی؟ برای چه؟ چه اتفاقی افتاده که عذرخواهی کنیم؟» کلانتری هیچ وقت بابت آنچه که در ماموریتی با میزبانی سازمان تحت امرش بر سرخبرنگاران آمد عذرخواهی نکرد.
پلیس راهور اما بعنوان متولی بررسی و مدیریت تصادفات نظری بر خلاف آنچه که کلانتری درباره اتوبوس و ایمنی آن بیان کرده بود را اعلام نمود. سرهنگ هادی امیدوار، فرمانده وقت پلیس راه کشور یک روز بعد از این حادثه با تشریح تخلفات رخداده در حادثه اتوبوس خبرنگاران اعلام نمود که این اتوبوس فاقد صورت وضعیت و متعلق به کارخانه سیمان بود. وی در گفتگو با ایسنا اظهار داشته بود: « تاکنون آنچه که از جانب پلیس مشخص شده این است که راننده مسافران را بدون صورت وضعیت سوار و جابه جا کرده یعنی گزارشی عرضه نکرده که مسافران چه کسانی هستند و مسیرش تغییر کرده است. همینطور تخلف دیگر این راننده این بوده که از ترمز کمکی استفاده نکرده است. البته به نظر می آید مسئول محلی هم به علت آنکه احیانا اتوبوس مجانی بوده از اتوبوس کارخانه سیمان بهره برده در صورتیکه در چنین مواردی قاعده بر این است که مسئول محلی باید به پلیس راه و راهداری اعلام کند که مسافران اتوبوس چه کسانی هستند و اگر این مورد را به ما اطلاع داده بودند حتما نسبت به انتخاب اتوبوس و همینطور قرار دادن یک تیم اسکورت برای این اتوبوس اقدام می کردیم.»
فرمانده وقت پلیس راه کشور درباره صورت وضعیت ثبت شده از وضعیت این اتوبوس هم اظهار داشته بود: « راننده این اتوبوس اعلام نموده بود که مسافرانش کارگران کارخانه سیمان هستند و احیانا چون اتوبوس مجانی بوده صورت وضعیت را تغییر نداده است. این اتوبوس باید فاصله شهر تا کارخانه را طی می کرده اما در این مأموریت مسیر آن تغییر کرده است.»
اعلام قصور مسؤلان هماهنگی سفر در عدم تأمین وسیله نقلیه مناسب از جانب پلیسدرپی حادثه واژگونی اتوبوس خبرنگاران و البته حادثه دیگری که برای اتوبوس حامل سرباز معلم ها رخ داده بود، سردار حسین اشتری، رئیس پلیس کشور هم دستور پیگیری ویژه صادر کرد. در نتیجه این دستور «کمیسیون عالی تصادفات» دو جلسه را جهت بررسی این حادثه تشکیل داد و نتیجه بررسی های آن طی اطلاعیه ای اعلام شد؛ این کمیسیون درباره علت تامه حادثه اتوبوس در استان آذربایجان غربی اعلام نمود: « ۱- بی احتیاطی راننده اتوبوس به دلیل عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه ناشی از تخطی از سرعت مطمئنه در پیچ و شیب (نقص ماده ۱۲۹ و ۱۳۰ آئین نامه راهور ) و ۲- بی مبالاتی و قصور مسئولین هماهنگی سفر به دلیل عدم تأمین وسیله نقلیه مناسب و آشنا نبودن راننده با شرایط راه و جغرافیای منطقه بدون هماهنگی با ادارات در رابطه با ایمنی ترافیک» منجر به وقوع این حادثه شده است.
این اطلاعیه که صراحتا بر قصور سازمان حفاظت محیط زیست و ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکید داشت، با واکنش ستاد احیای دریاچه ارومیه روبه رو شد و مسعود تجریشی، مجری طرح نجات این دریاچه اعلام نمود که « پلیس دیدگاه «خودش» را درباره حادثه اتوبوس خبرنگاران اعلام نموده و نظر نهایی را «قاضی» می دهد.»
تاکید باردیگر پلیس بر قصور سازمان حفاظت محیط زیستحدود چهارماه بعد از این حادثه اما رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی بار دیگر بر قصور سازمان محیط زیست در ماجرای تصادف اتوبوس خبرنگاران و مرگ ۲ خبرنگار در این حادثه تصریح کرد ودر پاسخ به پرسشی درباره رای نهایی پلیس در ماجرای حادثه رخ داده برای اتوبوس خبرنگاران اظهار داشت: «ما در همین ماجرای اتوبوس خبرنگاران هم سهم تمام دستگاه ها را مشخص کردیم و گزارش نهایی آنرا به دستگاه قضایی ارسال کردیم. برپایه بررسی هایی که در شورای ترافیک انجام شد، تخلف راننده در وقوع این تصادف محرز شد اما دیگر بخش ها هم سهم داشتند؛ همچون نقص فنی اتوبوس و قصور سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان میزبان در تأمین وسیله مناسب برای این مأموریت بود که ما سهم هر کدام را مشخص کرده و به دادسرا تحویل دادیم.»
با کنار گذاشته شدن کلانتری از سازمان حفاظت محیط زیست، علی سلاجقه، رئیس جدید این سازمان بر پیگیری پرونده مهشاد و ریحانه تاکید کرد، وی در گفت وگویی با ایسنا اظهار داشته بود: «ما حتما و با امید خدا وظیفه خودمان می دانیم این مورد از جنبه حقوقی و دیگر جنبه هایی که لازم است، پیگیری نماییم.»
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که آیا همچنان روند پیگیری درباره این مورد در سازمان ادامه خواهد یافت یا خیر، اظهار داشت: صد درصد این اتفاق می افتد و سازمان حفاظت محیط زیست خودش را مکلف می داند که این پیگیری ها را ادامه دهد.
مهشاد کریمی


منبع:

1401/04/02
10:55:11
5.0 / 5
859
تگهای خبر: دستگاه , رسانه , سازمان , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کیت هنری در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

ArtKit کیت هنری
artkit.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كیت هنری محفوظ است

كیت هنری

کیتهای هنری ؛ کیت هنری، با ارائه انواع کیت های هنری، شما را در خلق آثار هنری زیبا و لذت بخش یاری می کند.