ArtKit کیت هنری
درخواست جامعه باستان شناسان برای توقفِ تعرض به شوش

وقتی راه نجات وزیر راه می گردد نه میراث فرهنگی

وقتی راه نجات وزیر راه می گردد نه میراث فرهنگی كیت هنری: با طرح دولت دهم در خصوص ˮتعویض پل روگذر شوش – اندیمشك و تبدیل آن به زیرگذرˮ، تعرض به شهر باستانی شوش عملی شد. اقدامی كه از چند روز قبل و با آغاز عملیات اجرائیِ آن، دوستداران میراث فرهنگی نسبت به آن اخطار دادند.


به گزارش كیت هنری به نقل از ایسنا، برپایه طرحی كه به تصویب رسیده است؛ «زیر گذر شوش برپایه برآورد اولیه در عمیق ترین قسمت زیرگذر ۱۵ متر و به شكل چهارراهی است كه جبهه ی شمالی آن به طول تقریبی ۱۲۰۰ متر در محدوده ی حریم درجه ۱ و ۲ شهر باستانی شوش قرار دارد، همینطور دو جبهه شرقی و غربی این چهارراه با طول تقریبی ۸۰۰ متر درست در مرز بین عرصه و حریم درجه‌ی ۱ شهر باستان شوش قرار دارد. جبهه ی جنوبی این چهارراه به طول تقریبی ۷۰۰ متر به تمامی درون عرصه شهر باستانی شوش قرار دارد. »
این اقدام یعنی بخشی از محوطه ی تاریخی شوش تخریب می گردد و البته از زمان آغاز تخریب این پل، بطور قطع بخش هایی از این محوطه تخریب شده اند.
بروز این وضعیت اخطار دهنده برای شهر باستانی و جهانی شوش سبب شد تا اعضای جامعه ی دیرینه شناسی كشور در نامه ای خطاب به عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی درخواست كنند تا این طرح را كه سبب تجاوز و صدمه به شهر باستان شوش است، متوقف شود.
در نامه ی این باستان شناسان آمده است؛ «ساخت یك «زیرگذر» در درون عرصه ی «مجموعه میراث جهانی شوش»، این شهر باستانی را در معرض صدمه جبران ناپذیری قرار داده است. «جامعه دیرینه شناسی ایران» از وزارت راه و شهرسازی می خواهد تعرض و تجاوز به حریم شهر باستانی شوش را متوقف نماید.
چندی است اخبار بسیار نگران كننده ای درباره ی «مجموعه‌ی میراث جهانی شوش»، یكی از مهم ترین كانون های فرهنگی و تمدنی ایران و جهان، به گوش می رسد. مجموعه باستانی شوش كه سال ۱۳۹۴ در لیست میراث جهانی یونسكو به ثبت رسید، شامل شهری تاریخی و باستانی و محوطه های اقماری آن، دربرگیرنده ی میراثی هفت هزار ساله است. «شوش» كه در دو دوره ی عیلامی و هخامنشی برای بیش از چند سده پایتخت بوده، از كهن ترین پایتخت شهرهای جهان به شمار می آید. شهر شوش تا دوران میانه ی اسلامی هم همچنان بعنوان یكی از مراكز مهم فرهنگی و اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار بود.
در دولت دهم، به بهانه ی بهینه كردن وضعیت راه و جاده، بحثی درباره ی تعویض پل روگذر شوش-اندیمشك و تبدیل آن به «زیرگذر» عنوان شد كه متأسفانه اخیراً این طرح به اجرا گذاشته شده و بنا بر اخبار هم اینك پل روگذر مذكور در حال تخریب و تغییر كاربری است. این در شرایطی است كه تأسیسات مذكور درون عرصه و حریم باستانیِ مصوّبِ ملّی و جهانی قرار دارند و چنین فعالیتی مغایر قواعد و ضوابط میراثی است.
محدوده ی «عرصه و حرایم حفاظتی شهر شوش» در سال ۱۳۷۸ تعیین گردید و در سال ۱۳۹۲ به تصویب سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كشور رسید. قاعدتاً ضوابط محدوده ی عرصه و حرایم شهر باستانی شوش می بایست ملاك عملِ نهادها و سازمان های تابعه دولت مكرّم جمهوری اسلامی ایران، همچون وزارتخانه ی متبوع جنابعالی، باشد.
«جامعه دیرینه شناسی ایران»، ضمن ابراز نگرانی عمیق خود از تعرض به این میراث سترگ تمدنیِ ایران و جهان، از وزیر راه و شهرسازی -كه همواره دغدغه ی خود در باب ضرورت صیانت از میراث فرهنگی را ابراز داشته اید- مصرانه درخواست دارد با عنایت ویژه به این موضوع، از بروز فاجعه ای كه در كمین این میراث گران سنگ بشری است جلوگیری به عمل آید.
به عنوان كارشناسان و متخصصان دیرینه شناسی كشور اعلام می نماییم كه تعلل در پیشگیری از این اقدام ویرانگر، نه تنها خسارات جبران ناپذیری برای میراث و سرمایه های تاریخی و فرهنگی ما به دنبال خواهد داشت بلكه بازتاب های منفی و وسیع جهانی هم به دنبال خواهد آورد كه برای وجهه و حیثیتِ میهن، ملّت و دولت ما ناخوشایند خواهد بود. »



1396/11/08
13:32:19
5.0 / 5
4776
تگهای خبر: سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
ArtKit کیت هنری
artkit.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كیت هنری محفوظ است

كیت هنری

کیتهای هنری