از ماجرای تقلب در آرای مردمی تا سیمرغ ندادن به نوید محمدزاده در فیلم فجر
به گزارش کیت هنری، هفتمین جلسه از سلسله نشست های ماهانه سینما رو به آینده با حضور دبیران ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر برگزار گردید.
به گزارش کیت هنری به نقل از روابط عمومی برنامه، هفتمین جلسه از سلسله نشست های ماهانه «سینما رو به آینده» که به همت سازمان سینمایی سوره و میزبانی امیر قادری برگزار می شود، شامگاه ۶ بهمن در پردیس سینمایی آزادی میزبان سیدمهدی طباطبایی نژاد دبیر دوره ۳۹ و علیرضا رضاداد دبیر دوره های ۲۲ تا ۲۵، ۳۲ و ۳۳ فیلم فجر بود و به بررسی چهار دهه برگزاری جشنواره فیلم فجر اختصاص داشت.
چالش آقای شاهسواری مطالبه گری جامعه سینماگران است
علیرضا رضاداد در شروع نشست در رابطه با چالش های جشنواره فجر ۴۳ به دبیری منوچهر شاهسواری اظهار داشت: اصولاً در نخستین دوره استقرار دولت جدید، دبیران جشنواره با مطالبات گوناگونی روبه رو می شوند چونکه دولت ها به نسبت هم درصد محافظه کاری متفاوتی دارند. من در سال ۱۳۸۴ و ۱۳۹۲ به ترتیب با ورود آقای محمود احمدی نژاد و آقای حسن روحانی بعنوان رئیس جمهور، دبیر جشنواره بودم و در هر ۲ دوره این وضعیت وجود داشت؛ برای همین معتقدم چالش آقای شاهسواری همین مطالبه گری جامعه سینماگران باشد چونکه بطور قطع آنها اعتقاد دارند با روی کار آمدن آقای مسعود پزشکیان تغییراتی باید در حوزه فرهنگ و هنر صورت گیرد.
وی ضمن اظهار این که شورای سیاست گذاری یک هندوانه دربسته است، افزود: سال جاری با جداسازی بخش بین الملل از جشنواره فیلم فجر، جرقه های درستی زده شد. باید اظهار داشت که کشف استعدادها در قالب های نظام اداری نمی گنجد؛ بعنوان مثال ما در سال ۱۳۹۲ فیلم هایی را که مجوز ویدیویی داشتند اما پروانه ساخت سینمایی نه، بررسی کردیم تا ببینیم کدام یک شایستگی این را دارند که به تبدیل مجوز فکر نماییم. در آن دوره فیلم «چند متر مکعب عشق» و یک اثر دیگر کشف شد.
شاید مهم ترین چالش جشنواره فجر ۴۳ مخاطب باشد!
طباطبایی نژاد در رابطه با بزرگ ترین چالش منوچهر شاهسواری در برگزاری جشنواره ۴۳ بیان نمود: بزرگترین چالش، مطالبه گری است اما به نظرم مهم ترین چالش این جشنواره با سیاستی که دوستان پیش گرفتند و آقای شهسواری می خواهد همه را راضی کند تا به مطالبه جامعه سینمایی پاسخ دهد، اینست که فیلمهای ضعیف و متوسط رو به پایین به جشنواره راه پیدا کردند و مخاطب را خسته می کند. هر جشنواره ای که ۴ تا ۵ فیلم متوسط به بالا یعنی خوب و ۱ تا ۲ اثر شاهکار داشته باشد، بسیار خوش شانس است. اما زمانیکه سبد فیلمها بزرگ چیده شود، تعداد فیلمهای متوسط رو به پایین، بالا می رود و این سبب می شود فیلمهای خوب هم در بین آنها گم شوند. من چالش پیش روی آقای شاهسواری را مخاطب می دانم و معتقدم که امکان عقلی ندارد که سینمای ایران ۳۳ فیلم خوب یا متوسط رو به بالا داشته باشد.
محمود گبرلو که عضو هیأت انتخاب جشنواره فجر ۴۳ بوده است و در جمع مخاطبان این نشست حضور داشت، در رابطه با این که آیا مبحث وفاق ملی سبب نشده که فیلم متوسط رو به پایین در جشنواره سال جاری پذیرفته شود، خاطرنشان کرد: هیأت انتخاب موظف است که طبق جدول مشخص شده فیلم انتخاب نماید. طبیعتا ما اگر دلی فیلمها را انتخاب نماییم بیشتر از ۵ تا ۶ فیلم خوب را انتخاب نخواهیم کرد؛ اما اگر بخواهیم طبق جدول پیش برویم، شرایط متفاوت خواهد بود. ما به جایی رسیدیم که فیلمها را بشکل نصف بعلاوه یک رای انتخاب کردیم و احیانا ظن آقای طباطبایی نژاد درست باشد. شاید ما ۱۰ فیلم داشتیم که ۷ رای موافق را داشتند و باقی فیلمها باب میل همه اعضا نبود.
طباطبایی نژاد خاطرنشان کرد: ما در سالهای گذشته ۲ فیلم اولی را در سودای سیمرغ می گذاشتیم و بقیه را فیلم اولی می دانستیم. این مورد سبب می شد مخاطب با نگاه بازتری فیلم را ببیند و بداند که این اثر یک فیلم اولی است. من باور دارم که این چالش جدی مخاطب خواهد بود و کیفیت میانگین آثار سینمای ایران افول خواهد نمود. من به شما ندید می گویم امکان ندارد در بین ۱۳ فیلم اولی، بیشتر از ۴ اثر خوب وجود داشته باشد.
نگاه ها نسبت به فیلم اولی ها تغییر کرده است
رضاداد در رابطه با جایگاه جشنواره فیلم فجر خاطرنشان کرد: در جشنواره هایی مانند کن هم که هزاران فیلم از سراسر جهان در آن شرکت می کنند، ۲۰ اثر را انتخاب می کنند که در نهایت ۱۰ اثر از آنها کیفیت لازم را ندارند. پس نمی شود از سینمای ایران انتظار داشت که ۳۳ فیلم داشته باشد که بتواند همه را راضی کند. من همواره گمانم این بوده که به جایگاه فیلم فجر توجه داشته باشیم و آنرا با جشنواره های برلین و کن مقایسه نکنیم. جشنواره فجر حلقه ای از مجموعه زنجیره سینمای ایران و محل تلاقی و ارزیابی فعالیت سینمایی است که به حمایت و واکنش مخاطب نیاز دارد.
وی افزود: فیلمسازان اول با یک چالشی مواجه بودند که حالا برطرف شده است و آن هم جذب عوامل حرفه ای بود. هم اکنون نگاه به فیلم اولی ها تغییر یافته است و خیلی از تهیه کنندگان علاقه مند هستند با فیلم اولی ها کار کنند. سینمای ایران یک موجود زنده و مدام درحال تغییر استانداردهای خودش است. بنابراین این چالشی که آقای طباطبایی نژاد به آن اشاره نمود، چالش محتملی است اما مخاطب جشنواره فجر باید بداند با چه آثاری روبه رو است و چه نقشی در سبد سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر ایفا می کند. بنابراین هیچ زمان ارزیابی مخاطب در طول برگزاری جشنواره فیلم فجر با ارزیابی مخاطب در طول سال سینمای ایران یکسان نیست.
سپس محمود گبرلو اظهار نمود: ما در هیأت انتخاب به خودمان اجازه ندادیم که به هیچ فیلمی لقب بد القا نماییم. ما هر فیلمی را که چارچوب سینمایی درست داشت، انتخاب کردیم و انتظار داریم که منتقدان و کارشناسان در رابطه با آن نظر دهند. ما باید این را رسالت خود بدانیم که تیتر فیلم اولی را کنار بگذاریم. بطور قطع در این جشنواره با کارگردانان بنامی روبه رو خواهیم شد که نام آشنا نیستند.
اولین تأثیر دبیر جشنواره روی هیأت داوران است
در بخش دیگری از این نشست، رضاداد در رابطه با تأثیر دبیر جشنواره روی روند کلی جشنواره اظهار داشت: نخستین تأثیر دبیر جشنواره روی هیأت داوران است و من در ادوار مختلف به نوع ترکیب بسیار زیاد اهمیت می دادم. نخستین پارامتر من این بود که اشخاصی را انتخاب کنم که محبوب سینماگران هستند به صورتی که برآیند نمره آنها ۱۵ به بالا باشد. من دیدگاهم اینست که جشنواره از دهه ۶۰ به بعد قدرت نمایندگی جامعه سینمایی را پیدا کرده است. ما در هر دوره پارامترهای خاصی داریم بعنوان مثال در سال ۱۳۹۲ ما با پایین ترین میزان مخاطب روبه رو بودیم و باید کاری می کردیم که مخاطب رشد پیدا کند. این چند برابر شدن مخاطب بطور قطع به ترکیب هیأت داوران مربوط است که بتواند دیدگاه های متوسط سلیقه مخاطب را نمایندگی کند.
وی افزود: اگر اشخاصی را برگزینیم که گرایش آنها فیلمهای مینیمال و یا جشنواره ای باشد، قدرت جذب مخاطب در سینما کاسته می شود. یا اگر ترکیب را مضمون گرا انتخاب نماییم، امکان دارد بقیه فکر کنند جشنواره را پاستوریزه کرده ایم. یکی دیگر از معذورات ما در انتخاب افراد برای هیأت انتخاب و داوری اینست که آن سال چه کسانی فیلم دارند؟ اشخاصی که خودشان آن سال فیلم دارند نباید مشارکتی در داوری جشنواره داشته باشند. بر این اساس ما اولویت بندی می نماییم که چه اشخاصی در هیأت ها باشند.
رضاداد در رابطه با اظهارنظر مستقیم دبیر هم بیان نمود: این مورد حتی برای خود داوران آنقدر گل درشت نیست. دبیر فقط باید حواسش باشد که چارچوب ها را حفظ کند. داوران بشدت تحت فشار اطلاعاتی هستند که در فیلمهای مختلف وجود دارند چونکه طی ۱۰ روز ۳۳ فیلم را داوری کردن، کار بسیار سختی است. دبیر باید در آن دوره برای داوران ایجاد آرامش و از حال آنها مراقبت کند. همینطور باید حواسش باشد که در گفتگوهای داوران بخصوص در دوره نامزدی اشتباه فاحش رخ ندهد. در مرحله نامزدی هر کدام از داوران برای هر بخش که حدوداً ۲۰ تا می شود، ۴ تا ۵ نامزد دارند. اگر فرصت گفتگوی خوب ایجاد شود، خود به خود سبب می شود آن چه از داوری انتظار داریم، رخ دهد.
ماجرای سیمرغی که به نوید محمدزاده نرسید
وی افزود: ما در سال ۱۳۹۲، ۲ فیلم بیگ پروداکشن داشتیم؛ «چ» و «روز رستاخیز». من از روز اول جشنواره نگران داوری این ۲ فیلم بودم چونکه هر ۲ فیلم، کارگردانان بانفوذی داشتند. در آن سال نگران این بودم که اگر همه جوایز را این ۲ فیلم بگیرند، تکلیف سینمای ایران در جشنواره سال بعد چه خواهد بود؟ ما آن سال از مقررات عبور کردیم و هزینه دادیم که یک جایزه به بهترین فیلم بخش خصوصی دهیم که به فیلم «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» آقای افخمی تعلق گرفت.
رضاداد تصریح کرد: ما در رابطه با فیلم «عصبانی نیستم» چالش درون وزارت خانه ای داشتیم که منجر به جایزه ندادن به نوید محمدزاده شد. فضای عمومی که در طول جشنواره برای فیلمها ساخته می شوند، خیلی مهم است. برخی سال ها داوران خودشان را در فضای ایزوله رسانه ای می گذارند که هیچ تاثیری از بیرون نگیرند و برخی سال ها هم به این شکل نیست. من معتقدم که هم اکنون نمی توان در معرض رسانه نبود.
طباطبایی نژاد در رابطه با این مورد بیان نمود: ۹۰ درصد چینش داوران با دبیر است و دیگران نهایت ۱۰ درصد می توانند روی این روند تأثیر بگذارند. همه دبیران در بین هیأت داورانشان ۲ تا ۳ نفر یار غار دارند که می توانند به وسیله آنها نظراتشان را در بین بگذارند. در دوره ۳۹ جشنواره فجر ما به علت انتشار کرونا داوری بخش مستند را زودتر شروع کردیم. وقتی به اتمام رسید دوستان به من گفتند هیچ اثری شایسته دریافت سیمرغ نیست و روی این تصمیم خود پافشاری کردند. من به آنها گفتم خودم یک اثر را دعوت می کنم. با تهیه کننده مستند «کودتای ۵۳» تماس گرفتم و در رابطه با حضور در جشنواره با او حرف زدم. این اثر را که انصافا مستند باشکوهی است، به جشنواره آوردیم و قرار بود سیمرغ بگیرد اما زمانیکه فهرست را به آقای انتظامی ارائه دادیم ایشان به من زنگ زد و گفت ملاحظاتی وجود دارد و این اثر نباید جایزه بگیرد.
وی افزود: در نهایت پیشنهاد دادم که از سوی جشنواره اطلاعیه ای صادر نماییم بر مبنای این که چون فیلمهای بخش مستند و کوتاه در یک ماه گذشته به نمایش درآمده و اکران آنلاین شدند، در جشنواره فجر نمایش داده نمی شوند. بعد از آن بدون نمایش آثار، سیمرغ به مستند «کودتای ۵۳» تعلق گرفت. ما به جشنواره فیلم ایران نیاز داریم طباطبایی نژاد اظهار نمود: آقای ایوبی نگاه درستی به جشنواره فجر داشت که بخش ملی و بین المللی را جدا کند. قرار بود سال ۱۳۹۴ نخستین دوره جشنواره فیلم ایران برگزار گردد اما از ترس مجلس اسم آنرا فجر بین الملل گذاشتند که از همانجا اشتباه رخ داد چونکه نباید بخش بین الملل، ادامه فجر می بود. اگر کسی در آینده بخواهد جشنواره بین المللی فیلم ایران را راه بیندازد، باید اسم و رسمش به صورت کلی عوض شود. ما به جشنواره فیلم ایران نیاز داریم که به هیچ عنوان اسم فجر رویش نباشد. اسم ایران هیچ کم از فجر ندارد و خارجی ها باید اسم جشنواره برایشان آشنا باشد. من پیشنهاد می دهم که اگر دولت جدید می خواهد بخش بین الملل را ادامه دهد، جشنواره ایران را بسازد و از فیلمهای منطقه ای و فارسی زبان آغاز به کار کند.
ماجرای تقلب در سیمرغ مردمی جشنواره فجر ۳۹
وی در رابطه با رای مردمی در جشنواره بیان نمود: افکار عمومی ضریب خطا دارد بخصوص شکل رای گیری آن و زمانیکه آرا به هم نزدیک است. در نهایت سیمرغ مردمی حتما مهم تر از ضریب خطاست. از زمانیکه سیستم پیش فروش ستونی و مکانیزه شد و اگر سانس ویژه نداشته باشیم، ضریب خطای رای مردمی بطور قطع کاهش پیدا خواهد نمود. اگر تیمی کارش را درست انجام دهد، ضریب خطایش بیشتر از ۵ درصد نخواهد بود. از زمانیکه سمفا بلیت فروشی را مکانیزه کرده است اگر تقلّبی صورت بگیرد کاملا پیداست.
طباطبایی نژاد در انتها اظهار داشت: خاطره ای از تقلب صورت گرفته در آرای مردمی می گویم. ساعت ۲۳: ۳۰، ۲۱ بهمن و یک روز مانده به پایان برگزاری جشنواره فجر ۳۹ دوستان به من اطلاع دادند که رای ۲ فیلم هزارتا هزارتا بالا می رود. از آنجائیکه بلیت ها کد دارد معلوم شد که سایت هک شده است. ابتدا گفتیم اطلاع رسانی نماییم که به علت تقلب صورت گرفته سیمرغ مردمی نداریم اما آبروریزی بود. تیمی ۵ نفره تشکیل دادیم که در ۲۴ ساعت تمام رای ها را با کد سینمایی چک کنند. بچه ها تا ۲ ساعت مانده به اختتامیه یک به یک رای ها را پالایش کردند و اتفاقا فیلمی که تقلب کرد، در رای هم جلوتر بود و سیمرغ مردمی را از آن خود کرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کیت هنری در مورد این مطلب