ArtKit کیت هنری
كارنامه تئاتر فجر از نگاه مهر-۲؛

تحولات تئاتر فجر در دهه دوم

تحولات تئاتر فجر در دهه دوم به گزارش كیت هنری مرور دومین دهه از برگزاری جشنواره تئاتر فجر كه سال های ۷۱ تا ۸۰ را در بر می گیرد اطلاعاتی درباره تغییر و تحولات اساسی جشنواره مثل اضافه شدن بخش بین المللی به این رویداد را به مخاطبان می دهد.



خبرگزاری مهر - گروه هنر- آروین موذن زاده: سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر از ۱۰ بهمن ماه فعالیت خویش را آغاز می كند؛ جشنواره ای كه از سال ۶۱ شروع به كار كرد و در طول این سال ها با وجود فراز و نشیب ها و نقاط ضعف و قدرتی كه داشته به حیات خود بعنوان مهمترین و بزرگترین رویداد تئاتری كشور ادامه داده است. تا چند سال قبل، از جشنواره تئاتر فجر بعنوان ویترین تئاتر كشور نام برده می شد اما در حالیكه امكان دارد در سال های اخیر این عنوان تا اندازه ای رنگ باخته باشد باز هم نمی توان اهمیت این جشنواره را در بین خانواده تئاتر نادیده گرفت.
از همین رو مقرر است در گزارش هایی به آنچه در سی و هفت دوره گذشته جشنواره تئاتر فجر گذشته است، بپردازیم كه در نخستین بخش از این گزارش (اینجا) به مرور ۱۰ دوره ابتدایی برگزاری جشنواره تئاتر فجر و آزمون و خطاهایی كه برای شكل گیری و استقامت جشنواره مد نظر قرار گرفته بود، اشاره كردیم و در بخش دوم این بازخوانی مروری داریم بر تغییر و تحولات جشنواره در دهه دوم آن و دوره های یازدهم تا بیستم را مورد توجه قرار خواهیم داد.
دهه دوم برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر فجر از سال های ۷۱ تا ۸۰ در تهران برگزار و جشنواره در خلال این سال ها با تغییرات زیادی روبرو شد. بخش هایی نظیر بین الملل، آئینی موسیقیایی، دانشگاهی و جوان، نمایش تلویزیونی و… به این رویداد افزوده شد كه بعضی از این بخش ها مثل بین الملل تا امروز در جشنواره ماندگار شده اند.
حسین جعفری، حسین فرخی، محمود عزیزی، رحیم نجفی برزگر، حسین سلیمی، مجید شریف خدایی دبیران این دوره ها بودند كه در این میان سهم مجید شریف خدایی با دبیری سه دوره از جشنواره بیشتر از دیگران بوده است.
در ادامه به مرور دوره های یازدهم تا بیستم جشنواره تئاتر فجر می پردازیم.
گام یازدهم: میزبانی تكیه ها و قهوه خانه ها از جشنواره
یازدهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر با دبیری حسین جعفری از ۱۷ تا ۲۳ بهمن ۷۱ در تهران و به صورت غیر رقابتی برگزار گردید. سالن اصلی و چهارسوی مجموعه تئاتر شهر، تكیه مصطفوی و قهوه خانه پاتوق همچون محل های میزبان این دوره از جشنواره بودند.
طراح پوستر این دوره از جشنواره علی وزیریان بوده است. در این دوره ۴۷ اثر در بخش های مختلف و از ۱۴ شهر مختلف ایران به دبیرخانه ارسال شد.
همچنین این دوره از جشنواره دارای ویژه نامه ای برای معرفی برنامه های یازدهمین دوره به كوشش لاله تقیان و ۴ جلد كتاب از انتشارات یازدهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر بوده است.
گام دوازدهم: حضور و اجرای ۶۳ نمایش در دوازدهمین رویداد
دوازدهمین دوره جشنواره سراسری تئاتر فجر با دبیری حسین فرخی از ۱۲ تا ۲۲ بهمن ۷۲ در تهران برگزار گردید. تماشاخانه سنگلج، تالار محراب، پارك لاله، خانه كوچك نمایش، قلهك، مجموعه فرهنگی آزادی و تماشاخانه نصر و سالن های نمایش دیگری در بخش های مختلف میزبان این دوره از جشنواره بوده اند.
طراح پوستر این دوره از جشنواره را انوشیروان میرزایی كوچكسرایی برعهده داشته است. در این دوره ۶۳ اثر ارسال شده از ۲۳ شهر در بخش های مختلف در جشنواره به صحنه رفتند.حسین فرخی
این دوره از جشنواره دارای ۱۲ شماره خبرنامه به مدیر مسئولی حسین فرخی و سردبیری اردشیر صالح پور بوده است. تعداد ۷ نمایش هم در این دوره نقد و بررسی شدند و همینطور برای هادی اسلامی بزرگداشت و ۳ نمایشگاه عكاسی تئاتر، لباس و ماسك و عروسك برگزار گردید. كانون ملی منتقدان تئاتر هم در این دوره برگزیدگانی داشته است.
گام سیزدهم: داوری عكس و پوسترهای تئاتر
سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر با دبیری حسین فرخی از ۱۲ تا ۲۰ اسفند ۱۳۷۳ در تهران برگزار گردید. تالار مولوی، حوض خانه پوریای ولی، فرهنگسرای خاوران، ترمینال جنوب و چهارراه ولی عصر در بخش خیابانی میزبان این دوره از جشنواره بودند.
در این دوره ۶۳ اثر در بخش های مختلف از ۲۷ شهر ایران در جشنواره حضور داشته اند. جشنواره سیزدهم دارای ویژه نامه ای زیر نظر حسین فرخی بوده و همینطور نمایشگاه عكاس و پوسترهای تئاتر در این دوره در تالار وحدت برگزار شده است و عكس و پوسترهای نمایش هم داوری شده اند.
گام چهاردهم: گفت و شنود هنرمندان تئاتر استان ها
چهاردهمین دوره جشنواره سراسری تئاتر فجر هم به دبیری محمود عزیزی از ۲۸ دیماه تا ۵ بهمن ماه سال ۷۴ در تهران برگزار گردید.
این دوره از جشنواره در سالن های معمول تئاتری برگزار نشد و مكان هایی چون پارك نازی آباد، زیر برج آزادی، آسایشگاه معلولین، آموزش و پرورش كهریزك و سازمان بهزیستی همچون مكان های میزبان این دوره از جشنواره بودند.
طراحی پوستر این دوره از جشنواره را بهنام صالحی و همایون مقدس برعهده داشتند. در این دوره ۳۹ اثر از ۱۶ شهر ایران در جشنواره حضور بهم رساندند و همینطور ویژه نامه خبری «نمایش» (چهاردهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر) برای پوشش اخبار و رویدادهای جشنواره منتشر شد.
در دوره چهاردهم، گردهمایی بررسی نمایش در ایران با ۱۳ عنوان، میزگرد بررسی نمایش در ایران، میزگرد تئاتر و توسعه، میزگرد چشم انداز نمایش های سنتی آئینی و ۲ میزگرد گفت و شنود هنرمندان تئاتر شهرستان برگزار شده است.
گام پانزدهم: پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به جشنواره
پانزدهمین دوره جشنواره سراسری تئاتر فجر به دبیری رحیم نجفی برزگر از روز ۳ تا ۱۰ اسفند ماه ۷۵ در تهران برگزار گردید. فرهنگسرای ابن سینا، فرهنگسرای شفق و تالار وحدت و برخی از سالن ها و مكان های عمومی دیگر میزبان این دوره از جشنواره بودند.
در این دوره ۸۶ اثر از ۲۷ شهر ایران در جشنواره شركت داشتند. جشنواره پانزدهم دارای ویژه نامه و خبرنامه نمایش بوده است. در این دوره مسؤلان و مدیران ارشد دولتی همچون وزیر و معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر جشنواره پیام هایی را به هنرمندان و جشنواره ارسال كردند.
همچنین دومین گردهمایی بررسی نمایش در ایران با ۱۹ عنوان برگزار شده است.
گام شانزدهم: میزبانی مطلوب كوی دانشگاه تهران از جشنواره
شانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر هم با دبیری حسین سلیمی از ۱۷ تا ۲۷ بهمن ماه ۷۶ در تهران برگزار گردید.حسین سلیمی
سالن اسوه، فارابی، بوستان خواجو، كوی دانشگاه امیركبیر، كوی دانشگاه تهران، كوی دانشگاه شهید بهشتی، محوطه تئاترشهر و گذر فرهنگ و هنر (كارگر شمالی) از محل های برگزاری این رویداد بوده اند.
در این دوره ۹۹ اثر از ۲۴ شهر ایران در بخش های مختلف در جشنواره شركت داشتند كه بخش های جوان و نمایش تلویزیونی از نوآوری های آن دوره بودند.
این دوره از جشنواره دارای گاه شمار شانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر بوده است و ۱۲ نمایش بخش ویژه جشنواره در این دوره نقد و بررسی شدند.
در دوره هفدهم جشنواره تئاتر فجر ۱۱۳ اثر از ۲۱ شهر ایران و ۱۰ اثر در بخش خارجی از كشورهای آلمان، تاجیكستان، تركمنستان، ایتالیا، ارمنستان و هند در جشنواره شركت داشتند. اضافه شدن بخش بین الملل هم از نوآوری های این دوره از جشنواره بوده است در دوره شانزدهم همایش «زبان و هویت تئاتر» با ۱۴ عنوان، میزگرد زبان و هویت تئاتر، میزگرد تأملی بر جایگاه و تاثیر جشنواره ها بر تئاتر و سخنرانی در بخش تله تئاتر با ۵ عنوان در سالن رودكی، تالار اندیشه و هتل مارلیك برگزار شده است. كانون ملی منتقدان تئاتر هم در این دوره برگزیدگانی داشته است.
گام هفدهم: آغازی برای میزبانی از تئاتر بین الملل
همچنین هفدهمین دوره جشنواره بین المللی تئاتر با دبیری حسین سلیمی از ۱ تا ۱۵ بهمن ماه ۷۷ در تهران و به صورت بین المللی برگزار گردید.
مجموعه تئاترشهر، دانشكده هنرهای زیبا، فرهنگسرای نوبهار، موزه هنرهای معاصر و نقاط مختلف شهر تهران و برخی از مكان های دیگر، میزبان این دوره از جشنواره بودند.
طراح پوستر این دوره از جشنواره الهام معظمی بوده است. در این دوره ۱۱۳ اثر از ۲۱ شهر ایران و ۱۰ اثر در بخش خارجی از كشورهای آلمان، تاجیكستان، تركمنستان، ایتالیا، ارمنستان و هند در جشنواره شركت داشتند. اضافه شدن بخش بین الملل هم از نوآوری های این دوره از جشنواره بوده است.

هفدهمین جشنواره تئاتر فجر دارای ویژه نامه بوده است. تعداد ۴ نمایش حاضر در جشنواره در این دوره نقد و بررسی شدند و گردهمایی «دریچه ای به تئاتر نوین جهان» با ۲۵ عنوان در تالار اجتماعات موزه فرش برگزار گردید. كانون ملی منتقدان تئاتر هم در این دوره برگزیدگانی داشته است.
گام هجدهم: همكاری ارامنه تهران با جشنواره هجدهم
هجدهمین جشنواره تئاتر هم با دبیری مجید شریف خدایی از روز ۷ تا ۲۰ بهمن ماه ۷۸ در تهران و به صورت بین المللی برگزار گردید. تماشاخانه مهر، پارك ساعی، پارك لاله (آمفی تئاتر، بازار گل)، شهرك اكباتان همچون مكان هایی بودند كه این دوره را میزبانی كردند.
طراحی پوستر این دوره از جشنواره را الهام معظمی برعهده داشته است. در این دوره ۱۲۴ اثر از ۳۳ شهر ایران و ۱۱ اثر در بخش بین الملل از كشورهای آلمان، سوئد، ایتالیا، نروژ، فلسطین، ارمنستان و چین در جشنواره شركت داشتند. برگزاری بخش دانشگاهی هم از نوآوری های این دوره بوده است.
این دوره از جشنواره دارای ۸ شماره خبرنامه هجدهمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر بوده و ۷ نمایش جشنواره هم در این دوره نقد و بررسی شدند. در دوره هجدهم همایش دیالوگ در تئاتر با ۱۵ عنوان در آمفی تئاتر دانشگاه هنر، كارگاه تعلیم بازیگری در دانشكده سینما تئاتر و نمایشگاه بیست سال فعالیتهای عكاسی فتانه دادخواه در سالن انتظار تالار وحدت برگزار گردید.
انجمن ارامنه تهران هم با سخنرانی اكبر رادی و لاله تقیان برای شاهین سركیسیان بزرگداشت برگزار كرد. همینطور كانون ملی منتقدان تئاتر هم در این دوره برگزیدگانی داشت.
گام نوزدهم: اجرای تئاتر در میدان راه آهن
نوزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری مجید شریف خدایی از ۲ تا ۱۴ بهمن ۷۹ در تهران و به صورت بین المللی برگزار گردید.
تالار هنر، پارك ۱۷ شهریور، پارك آزادی (میدان آزادی)، دانشگاه امیركبیر، كوی دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه هنر، میدان راه آهن و چند مكان دیگر میزبان این دوره از جشنواره بودند.مجید شریف خدایی
طراح پوستر این دوره از جشنواره حسین خسروجردی بوده است. تعداد ۱۶۶ اثر از ۳۷ شهر ایران و ۱۴ اثر در بخش بین الملل از كشورهای آلمان، ایتالیا، مصر، یونان، بلغارستان، چین، سوئیس، آرژانتین، سیرالئون، پرتغال و اسلوانی در جشنواره شركت داشته اند كه بخش «انتفاضه» از نوآوری های گام نوزدهم جشنواره بوده است.
این دوره از جشنواره دارای كاتالوگ نوزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر زیر نظر ژیلا اسماعیلیان و خبرنامه نمایش در ۱۲ شماره با سردبیری لاله تقیان بوده
است.۱۰ نمایش در این دوره نقد و بررسی شده اند. در دوره نوزدهم همایش «تئاتر و اندیشه معاصر» با ۱۲ عنوان در خانه هنرمندان ایران، میزگرد «تئاتر و اندیشه معاصر» با ۲ عنوان، هفت كارگاه نایگل آزبرن، اسكای رینولدز، ركسانا پوپ، پیتر ویلك، پیپا مورفی، میریام نابررو و كنراد، نمایشگاه عكس كین رینولدز و بزرگداشت سیمین دانشور، اكبر رادی، هوشنگ گلشیری و هوشنگ حسامی برگزار شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر جشنواره هم پیامی را به این رویداد ارسال كرده بودند.
گام بیستم: حضور ۱۶ تئاتر بین المللی در جشنواره بیستم
بیستمین دوره جشنواره تئاتر هم با دبیری مجید شریف خدایی از ۱ تا ۱۲ بهمن ۸۰ در تهران و به صورت بین المللی برگزار گردید.
تالار هنر، پارك ۱۷ شهریور، پارك اوستا، پارك خواجو، پارك خیام، دانشگاه ایران، دانشگاه تهران، شهرك شهید محلاتی و حسینیه طرشت همچون مكان هایی است كه میزبان این دوره از جشنواره بوده اند.
طراحی پوستر این دوره از جشنواره را حسین خسروجردی برعهده داشته است. در این دوره ۱۵۹ اثر از ۴۵ شهر ایران، ۱۱ اثر در بخش بین الملل از كشورهای روسیه، آلمان، كانادا، مصر، سوریه، یونان، ایتالیا و افغانستان و ۵ اثر در بخش دانشگاهی- بین الملل از كشورهای جمهوری ارمنستان، چین، جمهوری آذربایجان، كرواسی در جشنواره شركت داشته اند كه بخش آئینی موسیقیایی از نواوری های این دوره از جشنواره بوده است.
این دوره از جشنواره دارای كاتالوگ بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، خبرنامه نمایش در ۱۲ شماره با سردبیری لاله تقیان، كتاب برگزیده آثار نمایشنامه نویس نوزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر و كتاب نوزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر از نگاه یك عكاس بوده است. همینطور ۱۷ نمایش طی این دوره نقد و بررسی شدند.
در دوره بیستم ۲ كارگاه، و سه نمایشگاه ماسك های تئاتر علی اصغر خطیب زاده، تصاویر نمایش های سنتی و آئینی و تئاتر عروسكی اختر تاجیك و بزرگداشت عباس جوانمرد، جمشید لایق، علی نصیریان، رضا كرم رضایی، سعید پورصمیمی، عنایت الله شهیدی، خسرو خورشیدی، فرهاد آئیش و محمد چرمشیر برگزار شده است.
همچنین كانون ملی منتقدان تئاتر در این دوره برگزیدگانی داشته است.
وزیر و معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر جشنواره هریك پیام هایی را برای این رویداد نوشته اند.
این بازخوانی ادامه دارد...

1398/11/02
23:19:13
5.0 / 5
4668
تگهای خبر: آسایش , آموزش , بازیگر , تئاتر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
ArtKit کیت هنری
artkit.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كیت هنری محفوظ است

كیت هنری

کیتهای هنری